Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elegáns gyógyító a spárga
  2024-02-27 21:33:47, kedd
 
 



A spárga (Asparagus officinalis) szervezetünk számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Annyi gyógyhatása van, hogy érdemes éjjel-nappal spárgát enni még magas piaci ára ellenére is.

Nagyon alacsony viszont kalóriatartalma, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium. Nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, rosttartalma rendkívül magas.

Népies elnevezései: csirág, nyúlárnyék.

A spárga évelő növény, főként a tavaszi és a nyári szezonban kapható. A spárgacsúcs a legértékesebb, itt található a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják, ásványi anyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, nátrium, fluor, szilicium, béta-karotin, niacin, folsav, molibdén) és egyéb nyomelemek, valamint vitamintartalma jelentős.

Többek között, E-, B1-, B2-, B6-, C-, A-, K-vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne.

Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint.

Spárga történelem
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az "asparagos" szó görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi eledel.

Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja: "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."

Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először. Sokan nem ismerik élettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása miatt fogyasztották.

Lippai János 1666-ban a ,,Posoni kert" című művében írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban afrodiziákumnak tartják már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint, aki sok spárgát fogyaszt annak sok a szeretője. Állítólag szexuális serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben.

XIV. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan ellátni spárgával a királyt.

1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerű használatáról a vesekövek gyógyításában a ,,The elements of materia medica" cikkében. Itt megemlíti, hogy 1739-ben már foglalkoztak a spárga vesekő elhajtó hatásával.

A spárga gyógyhatása
jótékony hatással van a belső elválasztású mirigyekre (agyalapi mirigyre, a pajzs- és a tobozmirigyre, a hasnyálmirigyre) és a szívműködésre,

elősegíti a prosztata, a lép, a tüdő, normális működését,

erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket),

fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont,

fokozza a vérképzést,

a benne található aszparagin kitűnő vértisztító, lúgosító, helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát,

erősíti az immunrendszert,

javítja a látást,

megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget,

enyhe hashajtó hatása van,

méregteleníti a májat,

vesetisztító,

csökkenti a reumatikus, köszvényes fájdalmakat,

vértisztító hatású,

ideális fogyókúrás étel,

a pattanásos bőr kiváló ellenszere.

Spárga a rák ellen
,,Ami a gyógyításra jó, az a megelőzést is elősegíti."

A spárga histones tartalma aktív szerepet játszik a rákos sejtek növekedésének megakadályozásában.

Főzzük meg a spárgát, turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a hűtőszekrénybe.

Fogyasszunk belőle 4 evőkanállal reggel és 4 evőkanállal este.

A beteg a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével érzékelheti.

Hígíthatod vízzel és hideg vagy meleg italként egyaránt fogyaszthatod.

Az ajánlottól nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, még jótékony hatású is lehet bizonyos esetekben.

Természetesen nem ehetünk mindennap spárgát, ezért télen keressünk olyan, üvegben kapható növényt, amelyben nincs tartósítószer.

Hogyan fogyasszuk?
Ha spárgát veszünk, elsődleges szempont a frissesség. A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék (ceruzavastagságú) kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A fehér spárgánál, de az érettebb zöldeknél is érdemes 2 cm elszivacsosodott részt letörni az aljából.

A spárgát előnyös nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

A spárgát legjobb állítva főzni, hogy amikor a szára puha, a finom fej még roppanós maradjon. Spárgafőző edénynek bármilyen magas falú edény megfelelő, amiben megállnak a szárak. A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezd, ha nem krémlevest szeretnél készíteni belőle. Kb. 8-12 perc alatt készül el, de ha roppanósabban szereted, kiveheted egy buggyanás után. Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a víz, ez finom csemege, kár szétfőzni. Elrontani nem is lehet, mert bármikor krémlevessé alakíthatod.

Spárga mint végtermék
Spárga fogyasztása után sokan tapasztalják, hogy vizeletük szaga megváltozik, és a szagot leginkább a rothadó káposztáéhoz lehet hasonlítani. A kutatók megtalálták a szagért felelős molekulák képződésének genetikai hátteréért felelős gént. Kémiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a spárgában található metil-merkaptán nevű kénvegyület az elsődleges felelős az átható szagért az enzimatikus folyamatok hatására. Metil-merkaptán fellelhető még a záptojásban, hagymában, fokhagymában valamint a görények bűzös mirigyváladékában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: elszivacsosodott, boldogsághormont, ceruzavastagságú, hűtőszekrényben, kalóriatartalma, vitamintartalma, májbetegségekre, afrodiziákumnak, hasnyálmirigyre, vizsgálatokkal, megszárazttyák, kötőszöveteket, immunrendszert, officinalisnak, hűtőszekrénybe, bélrenyheséget, kertkultúrából, nyomelemekben, fogyaszthatod, gyógyításában, tartósítószer, jelentéktelen, növekedésének, legértékesebb, méregteleníti, használatáról, fogyasztották, gyulladásokat, helyreállítja, természetesen, következtében, megnyomkodjuk, leghasznosabb, szívműködésre, tobozmirigyre, roppanósabban, egyik leghasznosabb, spárga évelő, nyári szezonban, legtöbb vitamin, növény szárát, spárga Európában, általuk termesztett, 1666-ban megjelent, következőket írja, fájó fogra, fognak üregében, ember veséjében, mediterrán kertkultúrából, világon mindenütt, egyiptomiak májbetegségekre, görögök veseműködést, Lippai János, Pennsylvania-i Egyetem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Egy bizonyos határt  Png kutya  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Irgalom és ítélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogy lehet megtartani  Szívem tiéd  Elköszönt  Png virág  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Makszim Gorkij gondolata  Hiányzik  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Szép álmokat!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png fotel  Sose bánj semmit  Png ház  Ne kapaszkodj magasabbra,  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png csokor  Alázat  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Popper Péter szavai  Mai harmónia kártyám  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png fotel  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kutya  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einstein gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Png telefon  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png fotel  Paul David Tripp Április 21  Paul David Tripp Április 19  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
egyik leghasznosabb, spárga évelő, nyári szezonban, legtöbb vitamin, növény szárát, spárga Európában, általuk termesztett, 1666-ban megjelent, következőket írja, fájó fogra, fognak üregében, ember veséjében, mediterrán kertkultúrából, világon mindenütt, egyiptomiak májbetegségekre, görögök veseműködést, spárga kiűzi, fájós fogra, irodalomban afrodiziákumnak, néphit szerint, szeretkezés titkairól, spárga népszerű, vesekövek gyógyításában, spárga vesekő, spárga gyógyhatása, belső elválasztású, benne található, különböző gyulladásokat, spárga histones, rákos sejtek, gyógyító hatást, ajánlottól nagyobb, spárga frissességét, egészen zsengék, csúcs maradjon, fehér spárgánál, érettebb zöldeknél, spárgát előnyös, kisebb köveket, főtt spenót, főtt spárga, húsok fogyasztása, spárgát legjobb, szára puha, spárgát csak, buggyanás után, szárak csúcsait, szagot leginkább, rothadó káposztáéhoz, kutatók megtalálták, szagért felelős, spárgában található, elsődleges felelős, átható szagért, enzimatikus folyamatok, görények bűzös, elszivacsosodott, boldogsághormont, ceruzavastagságú, hűtőszekrényben, kalóriatartalma, vitamintartalma, májbetegségekre, afrodiziákumnak, hasnyálmirigyre, vizsgálatokkal, megszárazttyák, kötőszöveteket, immunrendszert, officinalisnak, hűtőszekrénybe, bélrenyheséget, kertkultúrából, nyomelemekben, fogyaszthatod, gyógyításában, tartósítószer, jelentéktelen, növekedésének, legértékesebb, méregteleníti, használatáról, fogyasztották, gyulladásokat, helyreállítja, természetesen, következtében, megnyomkodjuk, leghasznosabb, szívműködésre, tobozmirigyre, roppanósabban, állapíthatjuk, nyálkahártyát, szervezetünk, káposztáéhoz, gyökeresttűl, veseműködést, óegyiptomiak, pennsylvania, adományozott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.